Održan sastanak predstavnika Centara za socijalnu skrb i romskih predstavnika na razini Vijeća romske nacionalne manjine

 

Ponedjeljak, 20. veljače 2017. g. – Saborski zastupnik Veljko Kajtazi, u koordinaciji s ministricom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike gđom. Nadom Murganić i Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, održao je sastanak predstavnika Centara za socijalnu skrb i predstavnika romske zajednice na razini Vijeća romske nacionalne manjine.

Središnja tema sastanka bile su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi nedavno izglasane u Hrvatskom saboru. Navedenim izmjenama otvorila se mogućnost da zaposleni putem mjera javnih radova (posredstvom HZZ-a) ne izgube pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Time se otvorio prostor i da se, bez dodatnog opterećenja za državni proračun, socijalno ugroženim građanima omogući barem privremeno ostvarivanje malo većeg prihoda.

Raspravljalo se i o ostalim dijelovima Zakona uz poseban osvrt na probleme koji su prouzrokovani Člankom 29. ZOS, odnosno ograničenjima vezanim za korištenje osobnih vozila. Zastupnik Kajtazi izrazio je nadu da će, već sljedeće godine, ti problemi biti u potpunosti riješeni kao i činjenicu da i postojeći Zakon nudi prostora za bolju primjenu i veće prilagođavanje uvjetima na terenu koji pokazuju da je većina Roma i društveno, ali i na onaj fizički način, zbog prometne izloranosti, isključena iz interakcije s insitucijama i većinskom zajednicom.

Glavni povod sastanka bio je povezati izabrane, legitimne romske predstavnike s predstavnicima Centara za socijalnu skrb na lokalnim razinama te uspostaviti bolju komunikaciju među njima.

Zastupnik Kajtazi izrazio je zadovoljstvo jer su obje strane dobile prostora za razmjenu iskustava uz želju da se ovakvi sastanci organiziraju i češće uz posebne zahvale ministrici Nadi Murganić, državnoj tajnici Mariji Pletikosi, načelnici sektora gđi. Ani Butković i nj. suradnicima na organizaciji ovog važnog sastanka kao i predstavnicima Centara za socijalnu skrb i nj. podružnica na dobrom odazivu. Zastupnik se zahvalio i Savez Roma u RH “KALI SARA” na koordiniranju i pozivanju romskih predstavnika, pučkoj pravobraniteljici gđi. Lori Vidović na dolasku i sudjelovanju te predstavnicima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i predstavnicima ostalih institucija.

Ovaj unos je objavljen u Vijesti i označen s , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.